4 portioner
1 bit lax, tex stjärtpartiet, ca 750g
1 l vatten
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
4-5 potatisar, skalade, ca 400 g
1 morot, skalad, ca 200 g
1 liten kålrot
1 purjolök
2 msk vetemjöl
1-11/2 dl grädde
1/2 dl dill
Skölj laxbiten.
Koka upp vatten, salt, krossad vitpeppar och lagerblad.
Koka lagen några minuter och lägg sedan i laxen.
Koka laxen i 10 min, ta sedan upp den och sila buljongen.
Dra av skinnet från laxbiten och rensa den benfri.
Koka upp buljongen igen.
Skär potatis, morot och kålrot i tunna skivor ( el små bitar).
Koka allt i buljongen tills det är nästan genomkokt.
Skär purjon i tunna skivor, lägg den i soppan och koka tills potatis o kålrötter är mjuka.
Vispa samman vetemjöl och grädde, häll redningen i soppan, tillsätt dill och den rensade laxen.
Låt sjuda på svag värme några minuter, rör om då och då.
Smaka av och krydda ev mer.
Koka upp vatten, salt, krossad vitpeppar och lagerblad.
Koka lagen några minuter och lägg sedan i laxen.
Koka laxen i 10 min, ta sedan upp den och sila buljongen.
Dra av skinnet från laxbiten och rensa den benfri.
Koka upp buljongen igen.
Skär potatis, morot och kålrot i tunna skivor ( el små bitar).
Koka allt i buljongen tills det är nästan genomkokt.
Skär purjon i tunna skivor, lägg den i soppan och koka tills potatis o kålrötter är mjuka.
Vispa samman vetemjöl och grädde, häll redningen i soppan, tillsätt dill och den rensade laxen.
Låt sjuda på svag värme några minuter, rör om då och då.
Smaka av och krydda ev mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar