Summa sidvisningar

fredag 7 februari 2014

Kallmarinerad fläskfilé med rödvinssås


  • 1 kg fläskfilé
  • 1,5 msk smör till stekning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Marinad:

  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl flytande honung
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl finhackad färsk timjan

Gör så här

  • Ugn: 175º
  • 35 minuter + minst 4 timmars marinering
Putsa bort skinn och senor från fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i smör.

Stek köttet i ugnen till en innertemperatur på 65 grader, använd en stektermometer, cirka 30 minuter. Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter i folie. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden.

Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Skeda över marinaden och se till att fläskfilén täcks ordentligt. Låt marinera minst 4 timmar, gärna över natten.

Garnera med färsk timjan.

Rödvinssås

1 msksmör
1 stschalottenlök, finhackad
2 mskråsocker
4 dlrödvin
4 dlvatten
1 mskbalsamvinäger
4 mskkalvfond
1 mskmaizena majsstärkelse
2 msksmör

1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar