- 1 kg fläskfilé
- 1,5 msk smör till stekning
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk peppar
Marinad:
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl balsamvinäger
- 0,5 dl flytande honung
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 0,5 dl finhackad färsk timjan
Gör så här
- Ugn: 175º
- 35 minuter + minst 4 timmars marinering
Putsa bort skinn och senor från fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i smör.
Stek köttet i ugnen till en innertemperatur på 65 grader, använd en stektermometer, cirka 30 minuter. Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter i folie. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden.
Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Skeda över marinaden och se till att fläskfilén täcks ordentligt. Låt marinera minst 4 timmar, gärna över natten.
Garnera med färsk timjan.
Rödvinssås
1 msk | smör |
---|---|
1 st | schalottenlök, finhackad |
2 msk | råsocker |
4 dl | rödvin |
4 dl | vatten |
1 msk | balsamvinäger |
4 msk | kalvfond |
1 msk | maizena majsstärkelse |
2 msk | smör 1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår. 2. Sila såsen genom en finmaskig sil. 3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar