Summa sidvisningar

lördag 8 februari 2014

Dajmcheesecake med kolasås


Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldajm
1/2 paket med digestive
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk – kokad i max 2 timmar
Gör så här: 
Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. 
Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. 
Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet.
 Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivepaketet lite drygt. 
Banka eller mixa det till smulor. 
För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.

Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. 
 Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. 
Hacka dajmen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg och vita i olika skålar.
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. 
Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.
 Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. 
Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  
Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och dajmen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen.
Ta fram kakan en kvart innan servering och låt den tina.
 Häll såsen över den och servera.

Bilderna lånade från Jennys Matblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar